Piątek Dobrej Energii – warsztaty zdrowego gotowania

Miniony tydzień zakończyliśmy kolejnym Piątkiem Dobrej Energii – tym razem poświęconym tematowi zdrowego odżywiania. Zarówno młodsi, jak i starsi uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach zdrowego gotowania, których myśl przewodnia brzmiała “Można jeść smacznie, zdrowo i kolorowo”. Wydarzenie zostało przygotowane przez Radę Rodziców oraz Koło Gospodyń Wiejskich.

W trakcie zajęć dzieci własnoręcznie przygotowywały kanapki oraz inne smakołyki z kolorowych i zdrowych składników, piły świeżo wyciśnięty sok i dowiadywały się, że można jeść wartościowo i pysznie. Na stołach przygotowane były dla nich warzywa, owoce, sery i wędliny, różnego rodzaju domowe pasty i przetwory oraz zdrowe słodkości – w myśl zasady, że najlepszy posiłek to ten, który składa się z różnorodnych produktów i składników odżywczych. Oprócz przygotowywania posiłku i wspólnego jedzenia, uczniowie brali udział w zabawie polegającej na odgadywaniu smaków w ciemno. Ponadto rozmawiali na temat zasad zdrowego żywienia, usłyszeli wiele ciekawostek (np. że popularny napój owocowy zawiera nawet 7 łyżeczek cukru) oraz otrzymali ulotki z najważniejszymi wytycznymi, dotyczącymi m.in.:

  • czytania składu produktów w sklepie na etykiecie ;
  • unikania produktów, które zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy, wzmacniacze smaku, aromaty, barwniki i konserwanty;
  • wybierania słodyczy o prostym składzie;
  • wybierania produktów pełnoziarnistych, które mają w sobie więcej błonnika i witamin oraz dają poczucie sytości na dłużej;
  • sprawdzania zawartości cukru;
  • konieczności jedzenia śniadania w domu, picia wody zamiast napojów i spożywania warzyw i owoców.

Celem warsztatów było zwiększenie świadomości uczniów w obszarze zdrowego żywienia oraz pokazanie im, że wartościowe jedzenie może być atrakcyjne.

Pamiętajmy, że nauka odpowiednich nawyków żywieniowych służy nie tylko zdrowiu fizycznemu, ale również psychicznemu dzieci. Na związek między odżywczą i zbilansowaną dietą a dobrym samopoczuciem i dobrostanem psychicznym wskazuje szereg badań naukowych. Jest to również bardzo istotne, wziąwszy pod uwagę narastający w Polsce problem otyłości wśród dzieci i młodzieży. Według Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, w Polsce nadwaga lub otyłość występują u: 12,2% chłopców i 10% dziewcząt w wieku przedszkolnym; 18,5% chłopców i 14,3% dziewcząt w wieku szkolnym.

Mamy nadzieję, że przeprowadzone w piątek warsztaty staną się dla naszych uczniów punktem wyjścia do refleksji nad codziennymi wyborami żywieniowymi oraz inspiracją – można przecież jeść smacznie, zdrowo i kolorowo!

Serdecznie dziękujemy Paniom z Rady Rodziców oraz Koła Gospodyń Wiejskich, które zorganizowały i przeprowadziły warsztaty – wydarzenie zostało przygotowane z wielkim zaangażowaniem i pasją, a w jego realizację został włożony ogrom pracy.

Możesz również polubić…

Szkoła Podstawowa w Jaśkowicach
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.